0654906509 info@yolandagod.com

 kunst, creativiteit en lifestyle vanuit het perspectief van een kunstenaar #1

 


Goede morgen/middag avond! Het is herfstvakantie en ik ga weer op stap naar Berlijn. Mijn lieve vrienden Tomoko en Volker bezoeken en allemaal leuke dingen doen. Vooral veel plezier hebben, uitrusten en in goed gezelschap zijn. En natuurlijk lekker Japans eten. Want Tomoko  is Japans en kan heerlijk koken.

De reis naar Berlijn heb ik vaak gemaakt, met de trein en met Blablaca. Blablacar is echt een aanrader om goedkoop te reizen. Je ontmoet ook nog eens veel mensen, wat superleuk is, als je dat aanspreekt tenminste. Deze keer  ben ik met de bus gegaan, met Eurolines. Ik heb alleen weinig geslapen, ik kan niet goed slapen in een stoel. Voor mij geen aanrader dus, voor jongeren een prima.

Kijken jullie mee naar mijn avonturen in Berlijn?

 

Eerst even bijgeslapen en bij mijn vrienden en hun kinderen geweest. Dinsdag ging ik lekker op pad, op avontuur met een paar tips van mijn dochter onder de arm. Ze heeft een tijd in Berlijn gewoond en gewerkt.

Reizen in Berlijn gaat prima. Ik ben veel met de S en U Bahn geweest  en een enkele keer met de fiets. Dat is zo anders geregeld dan bij de NS. Je hebt er speciale fietsgedeeltes waar je veel ruimte hebt met je fiets. Met een fiets en geweldige App die ik gevonden heb, kun je echt overal komen. 

 

Clärchens Ballhaus in de Auguststrasse is mijn eerste bestemming. Ik herken de buurt maar moet even zoeken. Gelukkig heb ik mijn App bij de hand en blijkt dat ik er 450 meter  vandaan ben. Wat n heerlijke verrassing. 4 Jaar geleden heb ik hier een keer met een Berlijns liefje gedanst, beneden in de zaal. Maar nu wordt de spiegelzaal boven voor het dansen gebruikt. Een must om heen te gaan als tango danser en ook een leuke plek om lekker te lunchen, een boek te lezen etc. 

 

En dan koffie. Ik ben helemaal geen koffie drinker meer, maar in Berlijn hoort het erbij. Mijn speciale recept: Latte Macchiato dècafe met soya- of amandelmelk én een glas water. MMM smullen.

Even zoeken met de App en met de plattegrond. Ga ik de goede kant op? Ik kom uit in de Oderbergerstrasse: Cafe Ostfee!  Daar hebben ze heerlijke luie stoelen staan, daar val ik voor. Én ook voor een leuk gesprek met de ober over Oost Berlijn, waar hij gewoond heeft. En voor een compliment dat ik er zo goed uit zie. Gesprekken en bijzondere ontmoetingen maken voor mij het reizen en onderweg zijn tot een feest.

 

 

’s Avonds de stoute tango schoenen aangetrokken en naar de Argentijnse Tango salon gegaan in jawel, Clärchens Ballhaus. Er zijn veel mensen, leuke sfeer en muziek. Aangezien ik niemand ken, ga ik het spel aan van gevraagd worden of zelf vragen. Het wordt het laatste. Na een afwijzing en een korte dans van 2 nummers, zit ik aan de kant. Als ik mijn animo voel dalen, besluit ik naar huis te gaan. Een ervaring rijker op een eeuwenoude plek, waar al 3 generaties dansen.

 

De volgende dag ga ik op zoek naar nieuwe plekjes. Tomoko raadt me aan om eens naar KaDeWe te gaan. Het grote warenhuis in Berlijn. Een plek om vooral te kijken, veel dure merken. Voor mij niet weggelegd en geen behoefte aan. Schoenen van € 500…. 

Onderweg kom ik langs Potsdammerplatz (U 2), daar is  Platz Arkaden. Een hoog overdekt winkelcentrum met honderd winkels. Dat heb ik aan me voorbij laten gaan

 

Als ik in de stad loop, weet ik vaak niet meer waar Oost of West was. En ben er ook niet echt meer mee bezig. Totdat ik op de Potsdammerplatz kom, en op het station veel oude afbeeldingen zie, die eigenlijk genoeg zeggen..

 

s ‘Avonds heb ik een afspraak met een Nederlandse kennis Ineke die haar gezin heeft in Berlijn en al enkele jaren oma is. We spreken af in Kreuzberg, super leuk om daar weer te zijn.

We lopen naar Yorckschlösschen wat een super leuke plek is om naar live muziek te luisteren. Alleen om echt bij te kletsen niet en Ineke stelt voor om naar Caraboa te lopen. Een tent die beheerd wordt door een Duitser en Thaise vrouw, dus een aparte mix van eten kun je hier krijgen. Een super gezellige avond, een hernieuwde kennismaking met elkaar. 

De laatste dag in Berlijn staat in het teken van kunst en lekker eten, met tips die ik van Ineke kreeg:

  • Lucian Freud in het Martin Gropius Museum
  • Jeanne Mammen in de Berlinische Galerie

Beiden in Kreuzberg.

Martin Gropius Bau brengt oude herinneringen terug. Van voor de val van de muur. Daar stond ik vanuit het museum uit een raam te kijken, daar werd ik weg gehaald, ik kon net de soldaten over de muur in het Oosten zien. Die dreiging was zo voelbaar, dat ik het zelfs miste toen ik voor het eerst na de val weer op deze plek was.

 

Terug naar nu: het is heerlijk om op 2 cm afstand de penseelstreken te zien en de lagen verf. De tijd staat even stil.

 

Jeanne Mammen in de Berlinische Galerie.

Mooi als combinatie, deze beide tentoonstellingen na elkaar. Beiden hebben als mens verschillende invalshoeken maar maar zijn allebei ook iets vervreemdend. Ik had nog nooit van Mammen gehoord. Toch weer een aanvulling ontdekt over het Duitse perspectief naar de wereld, tijdens de oorlogen.

 

En dan een wandeling, alhoewel ik vandaag al veel gelopen heb. Toch nog even mensen zien zitten en de laatste zon opzoekend. Onderweg naar Hamycafe, een vietnamees eettentje.  Aanbevolen door Maxime, mijn dochter. Het is absoluut de moeite waard, zij was jaloers toen ze mijn foto zag. Eenvoudig en zo lekker en goedkoop. Een heerlijke soep genomen. Canh Rau Chay. Een mooie afsluiting van mijn avontuur in Berlijn weer. Tot de volgende keer.

Gratis e-boek

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

You have Successfully Subscribed!