0654906509 info@yolandagod.com

 

 

Haar tekenen is iets waar ik altijd mee worstel!

 

 

 

 

Mijn grootste vijand is haar tekenen.

 

Ik heb het gevoel dat haar een van de moeilijkste dingen is om voor mensen te tekenen.

Ervan uitgaand, dat het gezicht en de proporties lukken. 

 

 

haar tekenen

We beginnen gewoon met schetsen, kriebelen. Waarom? Omdat je zin hebt om weer te beginnen, en nu een van de moeilijkste stukken van het portret eindelijk eens aan durft. Je denkt, gewoon beginnen, stap over die drempel heen. Velen van ons benaderen het toch op de verkeerde manier. Dat levert teleurstellingen op, en in het ergste geval een verknalt portret.

 

Geduld

Het tekenen van haar kost geduld. Er zijn veel vormen, lijnen en highlights om op te letten.  En het is heel gemakkelijk om ongeduldig en slordig te worden. Maar we moeten echt langzamer gaan en één stap tegelijk maken. 
De benadering van haar tekenen is hetzelfde als het beeldhouwen van haar. Je ziet geen gebeeldhouwd haar met afzonderlijke precieze haarstrengen. Kijk naar de volumes. Zie het haar als een driedimensionale vorm. Net als de neus en lippen heeft het massa.
Het haar bestaat uit verschillende haarlokken. Zie het haar als volumes van haarlok groepen, niet de haartjes apart. En onderscheid ze. Je ziet hier 3 stappen. Eerst zie een haarlok als volume getekend, met de verschillende tonen erin. Donker kun je ook positief noemen. En de lichte tonen de negatieven. Je ziet de donkere – midden – en lichte tonen als vlakken. Dat is je basis. Nu neem je het een stap verder.
Wil je het nu op haar laten lijken, dan moet je textuur toe passen. Het daadwerkelijk tekenen van de haren, in de verschillende donkere- midden en lichte tonen.
 

Te snel

Ben je in de 3 stappen toch te snel gegaan, ga dan altijd weer terug naar stap 1. Kijk waar de verschillende tonen zijn in het gezicht en haar en pas het aan. Ben niet te bang om het donker te maken. Zo krijg je het contrast tussen de verschillende tonen goed te zien. En weet je het niet zeker of het contrast goed is. Een oude truc is, om door je oogharen te kijken, en te zien of er verschillende grijstonen te zien zijn.

 

Het haar heeft dezelfde elementen van licht, hoewel enigszins verborgen door de textuur en de haarstrengen. (lokken). Het negeren van de vorm en rechtstreeks in de textuur gaan, resulteert in spaghettihaar. Hier is niets te zien van de verschillende toonwaardes en volumes. en dat maakt juist een portret levendig en echt. Je hoeft ook niet elk haartjes dat je ziet precies na te tekenen van je voorbeeld. Geef de illusie van haar. Maar teken  altijd mee met de richting van het haar.

 

Hieronder nog even  wat tips op een rijtje gezet. Succes met het tekenen. Mocht je nog vragen hebben, stuur me een mailtje dan reageer ik zo snel mogelijk.

 

Creatieve groet Yolanda

 

Tip 1 Geniet van wat je aan het doen bent!

Tip 2: Doe het met geduld, het heeft echt je aandacht nodig

Tip 3: Kijk goed naar de vorm en tonen (donker, midden en licht)

 

Kom je er niet helemaal uit, en wil je live tekenen met een groep mensen, in de vorm van een workshop. Dat kan.

 

 

Gratis e-boek

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

You have Successfully Subscribed!